full screen background image

BTW teruggave zonnepanelen besteld na 20 juni 2013

Geplaatst op: 29 november 2013

BTW op uw zonnestroominstallatie terugvragen bij de belastingdienst.

Er is nu goed nieuws voor bezitters van een zonnestroominstallatie die is aangeschaft na 20 juni 2013. De Nederlandse Belastingdienst volgt het arrest van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 nr. C219/12 inzake BTW teruggave aan particulieren met zonnepanelen. Voorwaarde is dat uw energieleverancier u een vergoeding geeft voor de terug geleverde stroom. De hierover door u ontvangen BTW moet u afdragen aan de Belastingdienst. Ook de zogenoemde ‘saldering’ valt hieronder.
De op de aanschaf en installatie van de zonnestroominstallatie kunt u dan als voorbelasting aftrekken. U moet wel een factuur hebben waarop de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie apart is vermeld. Ook de BTW over het arbeidsloon is aftrekbaar!

Wat moet u doen?
U moet zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de BTW door het inzenden van een OPGAAF STARTENDE ONDERNEMER. Dat kunt u telefonisch aanvragen op het gratis nummer 0800 0543. Kies eerst optie 1 en in het vervolgmenu optie 2. (Houd wel uw BSN(Sofi)nummer bij de hand). U kunt het hier ook rechtstreeks downloaden: Start het downloaden van- Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister. Een ingevuld voorbeeldformulier vindt u op: www.groenzonnig.nl/Aangifte BTW-onderneming.pdf. Het ingevulde formulier stuurt u naar de belastingdienst waar uw woonplaats onder valt.
Daarna krijgt u binnen 5 werkdagen een 1e btw-aangifte formulier thuisgestuurd waarop u de ontvangen en de reeds betaalde btw moet aangeven. De werkelijk ontvangen btw op geleverde energie is vervangen door een forfaitair bedrag en is afhankelijk van het geïnstalleerd zonnevermogen volgens bijgaande tabel. Als u per kwartaal aangifte doet deelt u het voor u geldende bedrag door 4.
Vervolgens kunt u de voor de aanschaf en de aanleg van de zonnestroominstallatie betaalde BTW als voorheffing van dit bedrag aftrekken. U komt dan op een negatief te betalen bedrag. U krijgt dat geld dus terug.
Tegelijk met het insturen van de eerste aangifte kunt u een beroep doen op de Kleine-ondernemers-regeling omdat u per jaar minder dan € 1345 aan BTW moet betalen. U hoeft dan geen administratie te voeren en krijgt ook geen aanslagen meer. Niet lang daarna krijgt u van de Belastingdienst bericht dat u bent uitgeschreven als ondernemer voor de BTW.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe lang deze situatie zal voortduren. Immers zal staatssecretaris Weekers van Financiën zich bezinnen op een wetswijziging om deze ‘uitstroom’ van belastinggeld te stoppen.