full screen background image

Kinderen op jacht naar stroomvreters

Geplaatst op: 30 januari 2018

Met Max en Keet op jacht naar energievreters in de Notedop
Op 4 januari werd in Kinderopvang de Notedop aan de Peppelkade in Houten de aftrap gedaan van een energie-bespaarproject waarin kinderen een belangrijke rol spelen.

Als start van dit project keken 40 kinderen van de Notedop naar de muzikale voorstelling, ‘Max en Keet redden de wereld’. In deze voorstelling helpen Max en Keet (gespeeld door Mitch Wolterink en Jolien Kistemaker) hun knotsgekke juffrouw Hittepetit, die niks weet van duurzaamheid, om de school zuiniger te maken. Ze krijgen hierbij hulp van de wel heel bijzondere inspecteur Lektra. Deze komische en muzikale voorstelling waarin kinderen kunnen leren, meezingen en meedenken over klimaatmaatregelen en energiebesparen in en rondom school, was zeer inspirerend. Charlotte Nodelijk, directeur van de Notedop, was van het begin af aan enthousiast over het energiebespaar project van Groen Zonnig Houten.
Deze voorstelling over energieverspilling markeert de start van het project “Kinderen op jacht naar stroomvreters”. De volgende vragen worden daarin beantwoord: Wat zijn de stroomvreters? Wat is het stroomverbruik? Welke energiemaatregelen kunnen we nemen? Het bespaarplan wordt door de kinderen aan de leiding gepresenteerd. De kinderen worden in dit project actief betrokken bij de verduurzaming van hun gebouw. Daadwerkelijke uitvoering van de aanpak zal in de voorjaarsvakantie op 27 februari en 1 maart 2018 plaats vinden in twee groepen van totaal 15 kinderen.
Ze worden hierin begeleid door Wilko Kistemaker van Groen Zonnig Houten. Hij heeft met deze aanpak al ervaring opgedaan op basisschool De Bijenkorf. Scholen en kinderopvanggebouwen gebruiken in het algemeen (erg) veel stroom en gas, zo ook Kinderopvang de Notedop. Er zijn veel relatief eenvoudige maatregelen te nemen die dit gebruik snel naar beneden kunnen brengen met vaak wel 20 %. Een van de oorzaken is sluipverbruik en een andere is verkeerd ingestelde apparatuur. Er worden inmiddels al LED lampen aangebracht in het hele gebouw.
Er is een banner gemaakt met informatie voor de ouders, zodat zij op de hoogte zijn van de aanpak. In het project zullen de stroomvreters in het gebouw door de kinderen worden opgespoord. Alle apparaten worden op een rij gezet en het energieverbruik wordt gemeten. Er wordt een top 10 gemaakt van grootste verbruikers, waarop bespaard kan worden. Resultaat is het voorstellen van energiebesparende maatregelen.
Het Duurzaamheidsfonds Houten maakt dit project mede mogelijk. De Klimaatexpeditie speelde een rol in de start van deze aanpak bij de Notedop. Ook wordt samengewerkt met andere Houtense initiatieven om het energieverbruik aan te pakken. Alle Houtense scholen en de kinderopvang organisaties kunnen meedoen aan dit project van Groen Zonnig Houten. Max en Keet komen dan ook weer langs voor de muzikale aftrap.