full screen background image

Kinderen op jacht naar stroomvreters

Geplaatst op: 30 januari 2018

Met Max en Keet op jacht naar energievreters in de Notedop
Op 4 januari werd in Kinderopvang de Notedop aan de Peppelkade in Houten de aftrap gedaan van een energie-bespaarproject waarin kinderen een belangrijke rol spelen.

Als start van dit project keken 40 kinderen van de Notedop naar de muzikale voorstelling, ‘Max en Keet redden de wereld’. In deze voorstelling helpen Max en Keet (gespeeld door Mitch Wolterink en Jolien Kistemaker) hun knotsgekke juffrouw Hittepetit, die niks weet van duurzaamheid, om de school zuiniger te maken. Ze krijgen hierbij hulp van de wel heel bijzondere inspecteur Lektra. Deze komische en muzikale voorstelling waarin kinderen kunnen leren, meezingen en meedenken over klimaatmaatregelen en energiebesparen in en rondom school, was zeer inspirerend. Charlotte Nodelijk, directeur van de Notedop, was van het begin af aan enthousiast over het energiebespaar project van Groen Zonnig Houten.
Deze voorstelling over energieverspilling markeert de start van het project “Kinderen op jacht naar stroomvreters”. De volgende vragen worden daarin beantwoord: Wat zijn de stroomvreters? Wat is het stroomverbruik? Welke energiemaatregelen kunnen we nemen? Het bespaarplan wordt door de kinderen aan de leiding gepresenteerd. De kinderen worden in dit project actief betrokken bij de verduurzaming van hun gebouw. Daadwerkelijke uitvoering van de aanpak zal in de voorjaarsvakantie op 27 februari en 1 maart 2018 plaats vinden in twee groepen van totaal 15 kinderen.
Ze worden hierin begeleid door Wilko Kistemaker van Groen Zonnig Houten. Hij heeft met deze aanpak al ervaring opgedaan op basisschool De Bijenkorf. Scholen en kinderopvanggebouwen gebruiken in het algemeen (erg) veel stroom en gas, zo ook Kinderopvang de Notedop. Er zijn veel relatief eenvoudige maatregelen te nemen die dit gebruik snel naar beneden kunnen brengen met vaak wel 20 %. Een van de oorzaken is sluipverbruik en een andere is verkeerd ingestelde apparatuur. Er worden inmiddels al LED lampen aangebracht in het hele gebouw.
Er is een banner gemaakt met informatie voor de ouders, zodat zij op de hoogte zijn van de aanpak. In het project zullen de stroomvreters in het gebouw door de kinderen worden opgespoord. Alle apparaten worden op een rij gezet en het energieverbruik wordt gemeten. Er wordt een top 10 gemaakt van grootste verbruikers, waarop bespaard kan worden. Resultaat is het voorstellen van energiebesparende maatregelen.
Het Duurzaamheidsfonds Houten maakt dit project mede mogelijk. De Klimaatexpeditie speelde een rol in de start van deze aanpak bij de Notedop. Ook wordt samengewerkt met andere Houtense initiatieven om het energieverbruik aan te pakken. Alle Houtense scholen en de kinderopvang organisaties kunnen meedoen aan dit project van Groen Zonnig Houten. Max en Keet komen dan ook weer langs voor de muzikale aftrap.

Solly voor scholen

Geplaatst op: 19 november 2015

Met het educatieve Solly systeem komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met de wereld van duurzame energie. Samen met Solly en zijn vriendjes ervaren kinderen hoe het is om zelf energie op te wekken en leren ze over de mogelijkheden van duurzame energie. Stem nu op Solly op: dfhouten.nl, menu “Uw Keuze” en dan te vinden onder “Keuze 2015”.

sollyschuin

Basisschool de Bijenkorf plaatst zonnepanelen

Geplaatst op: 22 februari 2015

In augustus 2014 liet basisschool de Bijenkorf in Houten 124 zonnepanelen plaatsen. Daarmee wekt de school ruim de helft van het stroom verbruik zelf op. Groen Zonnig Houten begeleidde de school bij dit project. De opgedane ervaring wordt aan andere scholen aangeboden om ook daar zonnepanelen te kunnen realiseren. Ook wordt het energiegebruik verder naar beneden gebracht. Dit project levert ook een basis om duurzaamheid in het leerplan op te nemen.
fotobijenkorf

Enquete uitslag

Geplaatst op: 20 januari 2014

In Houten is onder deelnemers en belangstellenden voor de Vrij Universiteit in 2013 onderzoek gedaan naar de achtergrond en ervaring inzake aanschaf van zonnepanelen via Groen Zonnig Houten. In bijgaand document treft u de uitkomsten van dit onderzoek aan.

Resultaten enquete.

BTW teruggave zonnepanelen besteld na 20 juni 2013

Geplaatst op: 29 november 2013

BTW op uw zonnestroominstallatie terugvragen bij de belastingdienst.

Er is nu goed nieuws voor bezitters van een zonnestroominstallatie die is aangeschaft na 20 juni 2013. De Nederlandse Belastingdienst volgt het arrest van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 nr. C219/12 inzake BTW teruggave aan particulieren met zonnepanelen. Voorwaarde is dat uw energieleverancier u een vergoeding geeft voor de terug geleverde stroom. De hierover door u ontvangen BTW moet u afdragen aan de Belastingdienst. Ook de zogenoemde ‘saldering’ valt hieronder.
De op de aanschaf en installatie van de zonnestroominstallatie kunt u dan als voorbelasting aftrekken. U moet wel een factuur hebben waarop de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie apart is vermeld. Ook de BTW over het arbeidsloon is aftrekbaar!

Wat moet u doen?
U moet zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de BTW door het inzenden van een OPGAAF STARTENDE ONDERNEMER. Dat kunt u telefonisch aanvragen op het gratis nummer 0800 0543. Kies eerst optie 1 en in het vervolgmenu optie 2. (Houd wel uw BSN(Sofi)nummer bij de hand). U kunt het hier ook rechtstreeks downloaden: Start het downloaden van- Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister. Een ingevuld voorbeeldformulier vindt u op: www.groenzonnig.nl/Aangifte BTW-onderneming.pdf. Het ingevulde formulier stuurt u naar de belastingdienst waar uw woonplaats onder valt.
Daarna krijgt u binnen 5 werkdagen een 1e btw-aangifte formulier thuisgestuurd waarop u de ontvangen en de reeds betaalde btw moet aangeven. De werkelijk ontvangen btw op geleverde energie is vervangen door een forfaitair bedrag en is afhankelijk van het geïnstalleerd zonnevermogen volgens bijgaande tabel. Als u per kwartaal aangifte doet deelt u het voor u geldende bedrag door 4.
Vervolgens kunt u de voor de aanschaf en de aanleg van de zonnestroominstallatie betaalde BTW als voorheffing van dit bedrag aftrekken. U komt dan op een negatief te betalen bedrag. U krijgt dat geld dus terug.
Tegelijk met het insturen van de eerste aangifte kunt u een beroep doen op de Kleine-ondernemers-regeling omdat u per jaar minder dan € 1345 aan BTW moet betalen. U hoeft dan geen administratie te voeren en krijgt ook geen aanslagen meer. Niet lang daarna krijgt u van de Belastingdienst bericht dat u bent uitgeschreven als ondernemer voor de BTW.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe lang deze situatie zal voortduren. Immers zal staatssecretaris Weekers van Financiën zich bezinnen op een wetswijziging om deze ‘uitstroom’ van belastinggeld te stoppen.

300e zonnepanelen project Groen Zonnig Houten

Geplaatst op: 24 oktober 2013

In augustus 2013 werd een feestje gevierd vanwege het 300e Groen Zonnig Huis in Houten.

Zie bijgaand filmpje.
http://www.omroephouten.nl/Houten/feestje-bij-300e-zonnepanelen-project.html

300e huis met zonnepanelen via Groen Zonnig Houten

Geplaatst op: 10 september 2013

De afgelopen twee jaar zijn 300 huizen in Houten van zonnepanelen voorzien via het initiatief Groen
Zonnig Houten. Ruim 40 % van het stroomgebruik per woning wordt hiermee zelf op duurzame
manier opgewekt. Het lokale initiatief Groen Zonnig Houten richt zich op een gezamenlijke aanpak en
aanschaf van zonnepanelen met inwoners van Houten. Het 300 e huis is enkele weken geleden van
zonnepanelen voorzien. En dagelijks worden nieuwe “energiecentrales” geïnstalleerd. Er lopen nog
ruim 50 offertes. Energiegebruikers worden zo ook energieproducenten. Houtense ervaring wordt
ook toegepast op meer dan 10 andere plaatsen in Nederland, waaronder Eindhoven, Heerenveen,
Hoorn, Nieuwegein en Leidsche Rijn. Samen zijn er inmiddels 435 huizen van 4500 panelen voorzien.
Dit najaar worden weer vele informatieavonden georganiseerd. Geinteresseerden kunnen daaraan
deelnemen en zich aanmelden – voor de eerstvolgende sessie in Houten van 16 september – op de
website www.groenzonnighouten.nl of een gratis maatwerkadvies aanvragen. Op 28 augustus ’13 om 16.30 wordt door Groen Zonnig Houten de 300e deelnemer samen met de wethouder in het zonnetje gezet.

Bron: Persbericht, 21 augustus 2013

Nominatie voor een Groen Lintje

Geplaatst op: 28 mei 2013

GroenZonnigHouten is genomineerd voor een Groen Lintje!

5 juni a.s. worden Groene Lintjes uitgedeeld aan personen of instanties die zich bezig houden met een groen en sociaal initiatief. GroenZonnigHouten is als een van vijf initiatieven opgenomen in de nominatielijst.

U kunt hier uw stem uitbrengen op GroenZonnigHouten en GroenZonnigHouten op de eerste plek brengen.

http://houten.groenlinks.nl/stemmenvoorgroenelintjes#stemmen

 

 

Presentatie informatiebijeenkomst 24 april

Geplaatst op: 28 april 2013

Op woensdag 24 april 2013 was er weer een goedbezochte informatieavond in de Raadzaal over zonnepanelen. Ook werden de mogelijkheden voor zonneboilers kort besproken. Groen Zonnig Houten verzorgde in samenwerking met New Solar de informatie op deze avond. Zie ook bijgaande presentatie voor meer informatie.

Op 27 mei is de volgende informatieavond, dit keer specifiek over zonneboilers. Inschrijven kan op deze website. U kunt ook een maatwerkadvies voor zonnepanelen of een telefonisch advies over zonneboilers aanvragen via deze link.

Enqueteresultaten GroenZonnigHouten

Geplaatst op: 7 april 2013

Om inzicht te krijgen in de tevredenheid van de deelnemers en ter verbetering van de aanpak van GroenZonnigHouten is afgelopen maand een enquete verstuurd aan alle deelnemers van GroenZonnigHouten in de afgelopen anderhalf jaar. In onderstaand document vindt u een samenvatting van de resultaten van deze enquete.

Enquete GroenzonnigHouten

Informatieavond

De volgende informatieavonden vinden plaats op:
  • 21 mei 2019, aanvang 19:30, locatie basisschool de Bijenkorf, Riddersborch 143, 3992 BK, Houten
  • 18 juni 2019, aanvang 19:30 locatie Wijkcentrum Schoneveld, Zonnehout 36, 3991 MX Houten

Meld u nu aan

Kinderen op jacht naar stroomvreters

Maatwerkadvies

Direct een (vrijblijvend)
maatwerkadvies aanvragen.

Coöperatie

Voor meer informatie en het inschrijven bij de coöperatie Opgewekt Houten kunt u de volgende link gebruiken.
Klik hier om naar de coöperatie Opgewekt Houten te gaan!

Contact

houten@groenzonnig.nl


Bezoek ook onze Facebook pagina.