full screen background image

Basisschool de Bijenkorf plaatst zonnepanelen

Geplaatst op: 22 februari 2015

In augustus 2014 liet basisschool de Bijenkorf in Houten 124 zonnepanelen plaatsen. Daarmee wekt de school ruim de helft van het stroom verbruik zelf op. Groen Zonnig Houten begeleidde de school bij dit project. De opgedane ervaring wordt aan andere scholen aangeboden om ook daar zonnepanelen te kunnen realiseren. Ook wordt het energiegebruik verder naar beneden gebracht. Dit project levert ook een basis om duurzaamheid in het leerplan op te nemen.
fotobijenkorf

BTW op uw zonnestroominstallatie terugvragen bij de belastingdienst.

Geplaatst op: 4 december 2013

Er is nu goed nieuws voor bezitters van een zonnestroominstallatie die is aangeschaft na 20 juni 2013. De Nederlandse Belastingdienst volgt het arrest van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 nr. C219/12 inzake BTW teruggave aan particulieren met zonnepanelen. Voorwaarde is dat uw energieleverancier u een vergoeding geeft voor de terug geleverde stroom. De hierover door u ontvangen BTW moet u afdragen aan de Belastingdienst. Ook de zogenoemde ‘saldering’ valt hieronder.
De op de aanschaf en installatie van de zonnestroominstallatie kunt u dan als voorbelasting aftrekken. U moet wel een factuur hebben waarop de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie apart is vermeld. Ook de BTW over het arbeidsloon is aftrekbaar!

Wat moet u doen?
U moet zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de BTW door het inzenden van een OPGAAF STARTENDE ONDERNEMER. Dat kunt u telefonisch aanvragen op het gratis nummer 0800 0543. Kies eerst optie 1 en in het vervolgmenu optie 2. (Houd wel uw BSN(Sofi)nummer bij de hand). U kunt het hier ook rechtstreeks downloaden: Start het downloaden van- Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister. Een ingevuld voorbeeldformulier vindt u op: www.groenzonnig.nl/Aangifte BTW-onderneming.pdf. Het ingevulde formulier stuurt u naar de belastingdienst waar uw woonplaats onder valt.
Daarna krijgt u binnen 5 werkdagen een 1e btw-aangifte formulier thuisgestuurd waarop u de ontvangen en de reeds betaalde btw moet aangeven. De werkelijk ontvangen btw op geleverde energie is vervangen door een forfaitair bedrag en is afhankelijk van het geïnstalleerd zonnevermogen volgens bijgaande tabel. Als u per kwartaal aangifte doet deelt u het voor u geldende bedrag door 4.
Vervolgens kunt u de voor de aanschaf en de aanleg van de zonnestroominstallatie betaalde BTW als voorheffing van dit bedrag aftrekken. U komt dan op een negatief te betalen bedrag. U krijgt dat geld dus terug.
Tegelijk met het insturen van de eerste aangifte kunt u een beroep doen op de Kleine-ondernemers-regeling omdat u per jaar minder dan € 1345 aan BTW moet betalen. U hoeft dan geen administratie te voeren en krijgt ook geen aanslagen meer. Niet lang daarna krijgt u van de Belastingdienst bericht dat u bent uitgeschreven als ondernemer voor de BTW.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe lang deze situatie zal voortduren. Immers zal staatssecretaris Weekers van Financiën zich bezinnen op een wetswijziging om deze ‘uitstroom’ van belastinggeld te stoppen.

BTW teruggave zonnepanelen geplaatst na 1 april 2013

Geplaatst op: 8 november 2013

U kunt BTW terugvragen bij de Belastingdienst over zonnepanelen geplaatst na 1 april 2013:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html

300e zonnepanelen project Groen Zonnig Houten

Geplaatst op: 24 oktober 2013

In augustus 2013 werd een feestje gevierd vanwege het 300e Groen Zonnig Huis in Houten.

Zie bijgaand filmpje.
http://www.omroephouten.nl/Houten/feestje-bij-300e-zonnepanelen-project.html

300e huis met zonnepanelen via Groen Zonnig Houten

Geplaatst op: 10 september 2013

De afgelopen twee jaar zijn 300 huizen in Houten van zonnepanelen voorzien via het initiatief Groen
Zonnig Houten. Ruim 40 % van het stroomgebruik per woning wordt hiermee zelf op duurzame
manier opgewekt. Het lokale initiatief Groen Zonnig Houten richt zich op een gezamenlijke aanpak en
aanschaf van zonnepanelen met inwoners van Houten. Het 300 e huis is enkele weken geleden van
zonnepanelen voorzien. En dagelijks worden nieuwe “energiecentrales” geïnstalleerd. Er lopen nog
ruim 50 offertes. Energiegebruikers worden zo ook energieproducenten. Houtense ervaring wordt
ook toegepast op meer dan 10 andere plaatsen in Nederland, waaronder Eindhoven, Heerenveen,
Hoorn, Nieuwegein en Leidsche Rijn. Samen zijn er inmiddels 435 huizen van 4500 panelen voorzien.
Dit najaar worden weer vele informatieavonden georganiseerd. Geinteresseerden kunnen daaraan
deelnemen en zich aanmelden – voor de eerstvolgende sessie in Houten van 16 september – op de
website www.groenzonnighouten.nl of een gratis maatwerkadvies aanvragen. Op 28 augustus ’13 om 16.30 wordt door Groen Zonnig Houten de 300e deelnemer samen met de wethouder in het zonnetje gezet.

Bron: Persbericht, 21 augustus 2013

Contact

info@groenzonnig.nl


Bezoek ook onze Facebook pagina.